Ciasto owsiane z chia, malinami i orzechami makadamia

Ciasto owsiane z chia, malinami i orzechami makadamia to pyszny i zdrowy deser, który może być doskonałym posiłkiem na śniadanie lub szybką przekąskę w ciągu dnia. Spróbuj i ciesz się smakiem tego ciasta!
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Ciasto z płatkami owsianymi, z chia, malinami i orzechami makadamia

Deser dla zdrowego stylu życia

W obecnych czasach coraz częściej świadomie szukamy zdrowych alternatyw dla tradycyjnych “półkowych” słodkości. Ciasta z płatkami owsianymi stanowią idealny deser dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem bez kompromisów w kwestii zdrowia. Naszą propozycją ciasta, które nie tylko kusi smakiem, ale też wpisuje się w zdrowy styl życia, jest ciasto owsiane z chia, malinami i orzechami makadamia ?.

Błonnik z płatków owsianych i nasion chia wspomaga trawienie i utrzymanie uczucia sytości. Ponadto nasiona chia stanowią dodatkowo źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Syrop klonowy zawiera pewne ilości antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, co może przyczynić się do ochrony komórek przed uszkodzeniem. Maliny natomiast są bogate w witaminę C, mangan, potas i minerały.

Orzechy makadamia znane są ze swojego delikatnego, kremowego smaku i chrupiącej, a zarazem kremowej konsystencji. Są bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, zwłaszcza kwasów tłuszczowych omega-9. Zawierają również białko, błonnik, witaminy (takie jak witamina B1, B2, B3) oraz minerały, w tym mangan, magnez, fosfor i cynk.

Ciasta z płatkami owsianymi. Nasza propozycja składników

Przygotowanie ciasta owsianego z malinami i orzechami makadamia jest proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka składników i trochę czasu. Możesz nawet przygotować ciasto dzień wcześniej i cieszyć się nim na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia.

Oto pełna lista składników:

  • 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • ½ szklanki nasion chia
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki orzechów makadamii grubo posiekanych
  • ¼ szklanki pestek z dyni
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • ½ szklanki syropu klonowego lub innego słodzika
  • ⅓ szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki malin

Malinowa baza i aromatyczny syrop. Przygotowanie

Umieść maliny i sok w niewielkim rondelku na średnim ogniu. Smaż je, mieszając co jakiś czas, przez około 3 minuty, aż maliny zmiękną. Zdejmij rondel z ognia, dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.

Następnie rozgrzej piekarnik do 140°C lub 120°C z termoobiegiem. Przygotuj tortownicę, natłuszczając ją wcześniej.

W małym rondlu umieść syrop klonowy i olej. Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 3 minuty lub do momentu, aż mieszanka stanie się płynna

W dużej misce połącz płatki owsiane, wiórki kokosowe, posiekane orzechy makadamia, nasiona słonecznika i sezamu. Wymieszaj składniki. Następnie zalej je mieszanką oleju i syropu klonowego i ponownie dokładnie wymieszaj.

Przełóż połowę masy owsianej do tortownicy. Dociśnij ją równomiernie mokrymi dłońmi. Wyłóż na to masę malinową i rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni za pomocą szpatułki. Na wierzch wyłóż pozostałą owsianą mieszankę i ponownie dociśnij. Piecz przez około 50 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Po upieczeniu odstaw ciasto na co najmniej 1 godzinę, aby ostygło. Następnie pokrój ciasto na około 16 kawałków.

Ciasto owsiane z chia, malinami i orzechami makadamia

Ciasto owsiane z chia, malinami i orzechami makadamia łączy smakowite i zdrowe składniki. Połączenie błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 i antyoksydantów, tworzy nie tylko smakowitą ucztę, ale też wspiera zdrowy tryb życia. Przygotowanie jest proste, a efekt – aromatyczne i pożywne ciasto, którym możesz się delektować o każdej porze dnia.

Czas Przygotowania 20 minut Czas Gotowania 50 minut Czas całkowity 1 godzina 10 minut Trudność: Średnio zaawansowane Porcje: 16 Kalorie: 169 kcal

Składniki

Instrukcje

  1. Umieść maliny i sok w małym rondelku na średnim ogniu. Smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 3 minuty lub do momentu, aż maliny zmiękną. Zdejmij z ognia i wymieszaj z nasionami chia. Odstaw do ostygnięcia.

  2. Rozgrzej piekarnik do 140°C lub 120°C z termoobiegiem. Przygotuj i natłuść tortownicę.

  3. Umieść syrop klonowy i olej w małym rondlu. Mieszaj na średnim ogniu przez 3 minuty lub do momentu, aż mieszanina stanie się płynna.

  4. Połącz płatki owsiane, wiórki kokosowe, posiekane orzechy makadamia, nasiona słonecznika i nasiona sezamu w dużej misce. Całość wymieszaj. Zalej wcześniej przygotowaną mieszanką oleju i syropu klonowego, a następnie dokładnie wymieszaj.

  5. Przełóż połowę masy owsianej na tortownicę. Mokrymi dłońmi dociśnij równomiernie. Dodaj masę malinową i rozprowadź szpatułką po całej powierzchni. Następnie rozprowadź pozostałą owsianą mieszankę i znowu dociśnij równomiernie. Piecz przez 50 minut lub do złotego koloru.

  6. Po upieczeniu odstaw ciasto na co najmniej 1 godzinę do ostudzenia. Następnie pokrój ciasto na ok 16 kawałków.

Fakty żywieniowe

Porcje 16


Ilość na porcję
Kalorie 169kcal

Notatka

Ciasto możemy przechowywać w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu do 1 tygodnia.

Jeśli nie możesz zdobyć orzechów makadamia, zastąp je orzechami pekan, orzechami brazylijskimi, czy nawet orzeszkami piniowymi.

Podana w przepisie ilość kalorii jest ilością orientacyjną. Została wyliczona na podstawie użytych przez Nas składników. Ilość ta może się różnić w zależności od wykorzystywanych produktów.

Słowa kluczowe: bomba witaminowa, nasiona chia, płatki owsiane, pomysł na deser, pomysł na owsiankę, przepis na deser, superfoods, szybki deser, zdrowe śniadanie, zdrowy deser

Spodobał Ci się Nasz przepis?

Oznacz @smakiowsianki na Instagramie lub zostaw hasztag #smakiowsianki abyśmy mogli wspólnie tworzyć "Owsiankową" społeczność.

Przypnij go i udostępnij swoim obserwatorom.

pinit

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz również polubić…