Ciastka owsiane w posypce kokosowej, skąpane w sosie żurawinowym

Przepisów na ciastka owsiane jest mnóstwo. Znajdziesz je w poradnikach kucharskich, gazetach czy internecie. Nie wiesz, które wybrać dla siebie? Sprawdź Nasz przepis z dodatkiem wiórków kokosowych i z domowym sosem żurawinowym. Przekonasz się, że to połączenie smaków, zostanie na długo w Twojej pamięci!
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych

Słodko-kwaśne urozmaicenie

Wykonane z tego przepisu ciacha będą różniły się smakiem i dodatkami. Słodko-kwaśny smak żurawiny w zestawie z klasycznymi płatkami owsianymi i aromatycznymi wiórkami kokosa to idealny sposób na pożywny deser lub przekąskę w trakcie dnia. Dlaczego więc nie spróbować? Przekonaj się sam i koniecznie daj znać, czy Ci smakowały 🙂

Płatki owsiane są doskonałym składnikiem do przygotowania domowych ciastek, którym dodają chrupkości. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, ponieważ są bogate w błonnik i zawierają wiele ważnych witamin i minerałów. Kolejnym dodatkiem, po który warto sięgnąć podczas pieczenia ciasteczek, są wiórki kokosowe. To dzięki nim nasze ciastka owsiane nabierają charakterystycznego smaku i aromatu kokosa. Pamiętaj jednak, że nawet niewielka ilość wiórków kokosowych może znacząco wzbogacić smak ciasteczek. Ponadto, mogą one posłuć jako dekoracja, dodając ciastkom ładny efekt wizualny. A co z sosem z żurawiny? Otóż sos żurawinowy wzbogaca nasze ciastka o interesujący i owocowy smak – jednocześnie kwaskowaty i lekko słodki,  co tworzy ciekawy kontrast z innymi składnikami.

Płatki owsiane, wiórki kokosowe i sos żurawinowy. Trio niezwykłych smaków

Sprawdź, jakich składników do przygotowanie naszych ciastek będziesz potrzebował oprócz wspomnianego trio: płatków owsianych, wiórków kokosowych i sosu z żurawiny. Poniżej znajdziesz pełną listę:

  • 250 gram płatków owsianych
  • 100 gram mąki pszennej
  • 34 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 70 gram wiórków kokosowych
  • 100 gram cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 mililitrów mleka
  • 200 gram masła (miękkiego, nadającego się do formowania)
  • 1 jajko
  • sos żurawinowy

Podsumowując, powyższe składniki wspólnie tworzą niezapomniane ciasteczka, które zachęcają do kolejnych kęsów. Smacznego!

Receptura na złociste ciastka owsiane w posypce kokosowej, z dodatkiem sosu żurawinowego

Po pierwsze, wsyp do miski płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier oraz wiórki kokosowe. Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Do powstałej mieszanki dodaj mleko, miękkie masło, ekstrakt waniliowy oraz jajko. Składniki połącz za pomocą łyżki lub ręki.

Kolejno rozgrzej piekarnik do 180 stopni, korzystając z opcji górnej i dolnej grzałki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Następnie z przygotowanego ciasta uformuj kulki i układaj je na blaszce, spłaszczając je ręką. Pamiętaj o zachowaniu odstępu między ciastkami. Piecz ciastka przez 15 – 17 minut, aż uzyskają złoty kolor. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i ostudź na kratce. Na koniec podawaj z domowym sosem żurawinowym.

Ciastka owsiane w posypce kokosowej, skąpane w sosie żurawinowym

Ciastka owsiane z wiórkami kokosowymi i sosem żurawinowym to słodko-kwaśne urozmaicenie. Ich smakowe bogactwo sprawia, że stanowią doskonały deser lub przekąskę na każdą porę dnia. Przepis na te ciasteczka wykorzystuje zdrowe składniki, takie jak błonnik w płatkach owsianych i chrupkość wiórków kokosowych. Sosem żurawinowym nadajesz im owocowego charakteru, tworząc ciekawy kontrast smaków.

Czas Przygotowania 15 minut Czas Gotowania 15 minut Czas całkowity 30 minut Trudność: Początkujący Porcje: 24

Składniki

Instrukcje

  1. Płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier oraz wiórki kokosowe wsyp do miski. Dokładnie wymieszaj.

  2. Do mieszanki dodaj mleko, miękkie masło, ekstrakt waniliowy oraz jajko. Łyżką lub ręką wymieszaj do połączenia się składników.

  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (najlepiej wykorzystując opcję górnej i dolnej grzałki). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

  4. Z ciasta uformuj kulki, układaj je na blaszce, spłaszczaj od góry ręką formując ciastka (pamiętaj o zachowaniu odstępu między ciastkami).

  5. Piecz ciastka przez 15 - 17 minut do uzyskania złotego koloru.

  6. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Podawaj z domowym sosem żurawinowym.

Notatka

Jeśli macie problem z formowaniem ciasta w kulki, zwilżcie wcześniej ręce. Ciasto nie będzie się tak przyklejać do rąk i będzie bardziej plastyczne. Innym ułatwieniem jest łyżka do nakładania lodów, przy jej pomocy nałożycie odpowiednią ilość ciasta, nie brudząc sobie rąk.

Ciastka po wystudzeniu najlepiej przechowywać w hermetycznym pojemniku. Zachowają wtedy na dłużej swoje walory smakowe.

Słowa kluczowe: mniej jak 60 minut, płatki owsiane, pomysł na deser, pomysł na owsiankę, przepis na deser, pyszny deser, szybki deser, zdrowy deser

Spodobał Ci się Nasz przepis?

Oznacz @smakiowsianki na Instagramie lub zostaw hasztag #smakiowsianki abyśmy mogli wspólnie tworzyć "Owsiankową" społeczność.

Przypnij go i udostępnij swoim obserwatorom.

pinit

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz również polubić…