Pudding chia z mango i granolą

Ten słodki i pyszny pudding składa się tylko z 6 składników. Może posłużyć jako drugie śniadanie lub deser. Uważaj kiedy go przygotujesz, Twoja Druga Połówka zrobi dla Ciebie wszystko, żeby go zdobyć!
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Deser chia z mango, granolą i jogurtem skyr

Deser chia z mango. Domowy smak tropików

Domowy pudding chia z mango i granolą to nie tylko pyszny, ale także zdrowy deser, który dostarcza szereg korzyści dla organizmu. Mango bogate jest w witaminę C, witaminę A i błonnik, co wspomaga odporność, wzrok i trawienie. Nasiona chia dostarczają cenne białko, błonnik i kwasy omega-3, przyczyniając się do utrzymania zdrowej skóry i serca. Z kolei jogurt skyr jest bogatym źródłem białka i niskotłuszczowym produktem, co czyni go popularnym wyborem wśród osób dbających o zdrową dietę. Dodatek granoli wzbogaca deser o chrupiącą konsystencję oraz dostarcza energii dzięki obecności błonnika, witamin i minerałów.

Przygotowując pudding w domu, masz pełną kontrolę nad składnikami. Możesz dodać więcej mango, jeśli lubisz słodkie smaki, lub więcej granoli dla dodatkowej chrupkości. Możliwości są nieograniczone. Sami przyznacie, że przygotowanie własnego posiłku daje ogromną satysfakcję 🙂

Zakupy przed przygotowaniem. Składniki na deser chia z mango

Pudding chia z mango i granolą jest niezwykle prosty do przygotowania. To idealny przepis dla początkujących kucharzy! Z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe i dostarczy Ci energię na cały dzień.

Zacznijmy od przedstawienia wszystkich składników, których będziesz potrzebować:

  • 2 dojrzałe owoce mango
  • ½ szklanki nasion chia
  • 2 szklanki mleka (może być zwykłe, migdałowe, kokosowe lub sojowe)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jogurt skyr
  • 1 garść granoli czekoladowej lub innej do dekoracji

Deserowa pasja. Jak stworzyć pudding chia z mango i granolą?

Przejdźmy do kroków, które pozwolą nam w krótkim czasie przygotować nasze smaczne i zdrowe śniadanie.

Zacznij od obrania mango i pokrojenia go w kostkę. Następnie umieść pokrojone mango w misce (kilka kostek zostaw do dekoracji), użyj blendera lub robota kuchennego, aby zmiksować je na purée. Do mango dodaj miód i całość dokładnie wymieszaj. Po wymieszaniu składników, umieść mieszaninę w lodówce na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ją, zamieszaj, a następnie ponownie włóż do lodówki na kolejne 15 minut.

Nasiona chia wsyp do miski, zalej je mlekiem i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw miskę do lodówki na godzinę. Co 15 minut warto ponownie wymieszać składniki dla uzyskania równomiernej konsystencji.

Na koniec, przelej przygotowany pudding z mango do szklanek do serwowania. Jako drugą warstwę nałóż jogurt skyr, a kolejno chia. Każdą porcję udekoruj mango i posyp granolą czekoladową lub zwykłą.

Pudding chia z mango i granolą

Szukasz pysznego, zdrowego i łatwego do przygotowania deseru, który dostarczy Ci energię na cały dzień? Wypróbuj ten przepis, a z pewnością nie pożałujesz. Łagodna słodycz mango i kremowość jogurtu skyr w połączeniu z chrupkością granoli w tym puddingu to idealny przepis na wyśmienity deser. 

Czas Przygotowania 15 minut Czas oczekiwania 90 minut Czas całkowity 1 godzina 45 minut Trudność: Początkujący Porcje: 4 Kalorie: 431 kcal

Składniki

Instrukcje

  1. Obrane i pokrojone w kostkę mango przełóż do miski. Używając blendera lub robota kuchennego zmiksuj na purée. Dodaj miód, a następnie całość dokładnie wymieszaj.

  2. Umieść mieszaninę w lodówce na 15 minut. Następnie wyjmij i zamieszaj. Ponownie włóż do lodówki na kolejne 15 minut.

  3. Nasiona chia wsyp do miski, zalej je mlekiem i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw miskę do lodówki na godzinę. Co 15 minut warto ponownie wymieszać składniki dla uzyskania równomiernej konsystencji.

  4. Przelej pudding z mango do szklanek do serwowania. Jako drugą warstwę nałóż jogurt skyr, a kolejno chia. Każdą porcję udekoruj mango i posyp granolą czekoladową lub zwykłą.

Fakty żywieniowe

Porcje 4


Ilość na porcję
Kalorie 431kcal

Notatka

Do puddingu możesz dodać ulubione orzechy, migdały bądź inne owoce.

Pudding bez dekoracji można trzymać w lodówce do 3 dni.

Podana w przepisie ilość kalorii jest ilością orientacyjną. Została wyliczona na podstawie użytych przez Nas składników. Ilość ta może się różnić w zależności od wykorzystywanych produktów.

Słowa kluczowe: deser, mango, mniej jak 60 minut, nasiona chia, pomysł na deser, pudding, śniadanie, superfoods

Spodobał Ci się Nasz przepis?

Oznacz @smakiowsianki na Instagramie lub zostaw hasztag #smakiowsianki abyśmy mogli wspólnie tworzyć "Owsiankową" społeczność.

Przypnij go i udostępnij swoim obserwatorom.

pinit

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz również polubić…