Jeżynowa owsianka z bananem, chia i błonnikiem witalnym

Porcje: 2 Czas całkowity: 17 minut Trudność: Początkujący
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Owsianka jeżynowa z dodatkiem banana, żurawiny, nasion chia, błonnika witalnego, słonecznika oraz orzeszków ziemnych stanowi pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Jesteś ciekawy tego smaku? W takim razie nie czekaj, do dzieła!
Płatki owsiane z owocami, posypane chia, błonnikiem witalnym, słonecznikiem, orzeszkami ziemnymi i migdałami.

Znane i sprawdzone produkty

Jeżynowa owsianka z bananem, żurawiną, nasionami chia, błonnikiem witalnym, słonecznikiem i orzeszkami ziemnymi to przepis na coś wyjątkowego. Coś, co pobudzi Wasze kubki smakowe. Coś, co korzystnie wpłynie na Wasze dobre samopoczucie.

Nie ma potrzeby ponownego przedstawiania korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania płatków owsianych, nasion chia, syropu klonowego, żurawiny, błonnika witalnego czy cynamonu, gdyż już nieraz omawialiśmy te kwestie. W celu przypomnienia odsyłamy Was do naszego blogu:

Chcemy natomiast przybliżyć Wam korzyści, płynące ze spożywania innych składników naszej owsianki.

Płatki owsiane z owocami. Kwintesencja zdrowia

Jeżyny: Są naturalnie bogate w antyoksydanty, są źródłem witamin, a także składników mineralnych. Mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich spożycie pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Konfitura jeżynowa może zawierać błonnik pochodzący z owoców, co korzystnie wpływa na trawienie. Warto jednak pamiętać, żeby spożywać konfiturę jeżynową umiarkowanie z uwagi na dodatek cukru. Wybieranie wersji bez dodatku cukru lub przygotowywanie jej samodzielnie z ograniczoną ilością słodzenia, może być korzystniejsze dla zdrowia.

Masło orzechowe: Jest dobrym źródłem białka roślinnego. Zawiera zdrowe tłuszcze, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu. Warto jednak pamiętać, że masło orzechowe może być kaloryczne, więc ważne jest spożywanie go w umiarkowanych ilościach. Zaleca się także wybieranie wersji bez dodatku cukru i soli, a także bez olejów nasyconych i trans.

Słonecznik: Nasiona słonecznika są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy E i innych składników odżywczych. Zawierają zdrowe tłuszcze, w tym jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Orzeszki ziemne: Są bogatym źródłem białka roślinnego, co sprawia, że są wartościowym elementem diety, zwłaszcza dla wegetarian i wegan. Zawierają błonnik, który wspomaga utrzymanie prawidłowej perystaltyki jelit. Zawierają również antyoksydanty. Pamiętaj, że osoby uczulone na orzeszki ziemne powinny unikać ich spożycia, a przed dodaniem do diety zawsze warto skonsultować się z lekarzem.

Banany: Są źródłem witamin, takich jak witamina C, witamina B6, witamina A, a także składników mineralnych. Banany zawierają błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na trawienie, utrzymanie zdrowego układu pokarmowego i regulację poziomu glukozy we krwi.

Jogurt skyr: Charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością białka, co czyni go atrakcyjnym dla osób, dbających o dostarczanie tej substancji do organizmu, zwłaszcza sportowców i osób aktywnych fizycznie. Skyr zazwyczaj ma niską zawartość tłuszczu, co sprawia, że jest lekki i może być korzystnym wyborem dla osób, które zwracają uwagę na ilość spożywanych kalorii.

Lista składników dla naszej jeżynowej owsianki

Powyżej wymieniliśmy prawie wszystkie składniki, niezbędne do przygotowania naszej owsianki. Dla usystematyzowania poniżej zamieszczamy kompletną listę 🙂

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżeczki konfitury jeżynowej 
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 12 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżeczki błonnika witalnego
  • 2 łyżeczki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżeczki orzeszków ziemnych
  • 1 garść żurawiny suszonej
  • 1 banan 
  • 200 mililitrów jogurtu skyr 
  • kilka migdałów do dekoracji

Płatki owsiane z owocami. Sprawdzona receptura

Wsyp płatki owsiane do rondelka, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Postaw rondel na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Dodaj szczyptę soli oraz syrop klonowy, zmniejsz intensywność ognia. Dodaj do mieszanki konfiturę jeżynową i masło orzechowe – wymieszaj wszystko razem. Gotuj przez około 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owsianka osiągnie pożądaną miękką i kremową konsystencję.

Przełóż gotową owsiankę do miski. Polej ją skyrem, a następnie dodaj kawałki banana. Całość posyp żurawiną, nasionami chia, błonnikiem witalnym, słonecznikiem, orzeszkami ziemnymi i opcjonalnie kilkoma migdałami. Jeśli lubisz więcej słodyczy, możesz skropić owsiankę kilkoma kroplami syropu klonowego.

Jeżynowa owsianka z bananem, chia i błonnikiem witalnym

Płatki owsiane z owocami to nie tylko przepis, to kwintesencja zdrowia. Wystarczy spojrzeć na listę składników - jeżyny, błonnik witalny, słonecznik, orzeszki ziemne, banany i jogurt skyr. To nie tylko pyszna owsianka, ale również korzyść dla zdrowia, pełna antyoksydantów, białka roślinnego i zdrowych tłuszczy. 

Czas Przygotowania 5 minut Czas Gotowania 12 minut Czas całkowity 17 minut Trudność: Początkujący Porcje: 2 Kalorie: 327 kcal

Składniki

Instrukcje

  1. Do rondelka wsyp płatki owsiane, zalej wodą i wymieszaj. Postaw na średnim ogniu i zagotuj. Dodaj szczyptę soli i syrop klonowy. Zmniejsz ogień. Dorzuć konfiturę jeżynową, masło orzechowe i wymieszaj. Gotuj przez około 10-12 minut, co jakis czas mieszając, aż owsianka zrobi się miękka i kremowa.

  2. Wyłóż owsiankę do miski. Polej jogurtem. Dodaj kawałki banana, następnie całość posyp żurawiną, chia, błonnikiem witalnym, słonecznikiem i orzeszkami ziemnymi. Opcjonalnie skrop kilkoma kroplami syropu klonowego.

Fakty żywieniowe

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 327kcal

Notatka

Dodaj na wierzch swojej owsianki kilka jeżyn, malin lub innych owoców sezonowych, aby Twoja owsianka była jeszcze pyszniejsza i bardziej kolorowa.

Nie bój się mieszania płatków owsianych z innymi płatkami. Kombinacja z płatkami gryczanymi i orkiszowymi nada owsiance lekko orzechowego smaku i wygładzi teksturę.

Cukier trzcinowy i miód to ciekawa alternatywa dla syropu klonowego.

Podana w przepisie ilość kalorii jest ilością orientacyjną. Została wyliczona na podstawie użytych przez Nas składników. Ilość ta może się różnić w zależności od wykorzystywanych produktów.

Słowa kluczowe: gotowana owsianka, mniej jak 60 minut, nasiona chia, owsianka, płatki owsiane, pomysł na owsiankę, pomysł na śniadanie, przepis na owsiankę, przepis na śniadanie, superfoods

Spodobał Ci się Nasz przepis?

Oznacz @smakiowsianki na Instagramie lub zostaw hasztag #smakiowsianki abyśmy mogli wspólnie tworzyć "Owsiankową" społeczność.

Przypnij go i udostępnij swoim obserwatorom.

pinit

1 komentarz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz również polubić…