Owsianka trzy ziarna skąpana w syropie klonowym

Porcje: 4 Czas całkowity: 30 minut Trudność: Średnio zaawansowane
Przejdź do przepisu
1 Dodaj do ulubionych
Pyszna owsianka na ciepło z granatem, borówkami i owocem kaki tylko w 30 minut.
Gotowany mix płatków owsianych, jęczmiennych i jaglanych podawany z owocem kaki, borówkami i granatem.
Owsianka trzy ziarna z dodatkiem owocu kaki, borówek i granatu skąpana w syropie klonowym.

Przepis na zdrowe śniadanie. Dlaczego warto jeść owsiankę?

Owsianka trzy ziarna skąpana w syropie klonowym to idealny przepis na zdrowe śniadanie. Opcja rozbudzająca kubki smakowe, której nie możesz przegapić.

Płatki owsiane są świetnym źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Dostarczają węglowodanów złożonych, które zapewnią Ci energię na cały dzień. Syrop klonowy, którym owsianka jest skąpana, to naturalny i zdrowszy zamiennik cukru, który dodatkowo osłodzi Twoje danie.

Jak przygotować owsiankę trzy ziarna skąpaną w syropie klonowym?

Aby przygotować owsiankę, wystarczy wymieszać płatki owsiane, jęczmienne i jaglane w średnim rondlu. Dolej zimną wodę i dodaj laskę cynamonu, wanilię oraz szczyptę soli. Rondel postaw na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Następnie zredukuj ciepło i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec przyklejaniu się ziaren do spodu rondelka.

Gdy ziarna będą miękkie, dodaj mleko, nasiona chia i syrop klonowy. Gotuj, mieszając przez 5 minut lub do momentu podgrzania. Podawaj owsiankę zwieńczoną plasterkami owocu kaki, jagodami, nasionami granatów, orzechami laskowymi i jogurtem. Skrop dodatkowo kilkoma kroplami syropu klonowego, a następnie posyp mielonym cynamonem i kardamonem.

Łatwy i skuteczny sposób na usunięcie nasion z granatu

W celu usunięcia nasion z granatu, przekrój go na pół. Trzymając nad miską połówkę owocu (koniecznie przekrojoną stroną w dół) mocno uderzaj drewnianą łyżką w skórkę. Nasiona powinny łatwo wypaść. Odrzuć każdy biały rdzeń, który spada wraz z nasionami. Nasiona granatu można przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia.

Jak przechowywać owsiankę?

Jeśli nie zjesz przygotowanej owsianki od razu, możesz ją przechować pod przykryciem w lodówce do 3 dni. Przed kolejnym podaniem owsianki, warto dodać do niej trochę jogurtu lub mleka w celu przywrócenia właściwej konsystencji.

Dlaczego owsianka to sprawdzony przepis na zdrowe śniadanie?

Owsianka trzy ziarna skąpana w syropie klonowym to pożywny i energetyczny starter każdego dnia. To przepis na zdrowe śniadanie, które dostarczy organizmowi wielu wartościowych składników. Włączenie owsianki do codziennej diety to dobry krok w stronę dobrego samopoczucia i lepszego jutra ??.

Owsianka trzy ziarna skąpana w syropie klonowym

Ten rozgrzewający przepis na zdrowe śniadanie wykorzystuje płatki owsiane, jęczmienne oraz jaglane, tworząc wyborną owsiankę o dużej zawartości błonnika i ciekawej teksturze. Borówki, granat i owoc kaki nadają całości cudownej słodyczy i niezapomnianego aromatu.

Czas Przygotowania 10 minut Czas Gotowania 20 minut Czas całkowity 30 minut Trudność: Średnio zaawansowane Porcje: 4 Kalorie: 380

Składniki

Instrukcje

  1. Wymieszaj płatki owsiane, jęczmienne oraz jaglane w średnim rondlu. Dolej zimną wodę, dodaj laskę cynamonu, wanilię i wsyp szczyptę soli.

  2. Rondel postaw na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Następnie zredukuj ciepło. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec przyklejaniu się ziaren do spodu rondelka. Gdy ziarna będą miękkie dodaj mleko, nasiona chia i syrop klonowy. Gotuj, mieszając przez 5 minut lub do momentu podgrzania.

  3. Podawaj owsiankę zwieńczoną plasterkami owocu kaki, jagodami, nasionami granatów, orzechami laskowymi i jogurtem. Skrop dodatkowo kilkoma kroplami syropu klonowego, a następnie posyp mielonym cynamonem i kardamonem. Mniam :)

Notatka

W celu usunięcia nasion z granatu przekrój go na pół. Trzymając nad miską połówkę owocu (koniecznie przekrojoną stroną w dół) mocno uderzaj drewnianą łyżką w skórkę granatu. Nasiona powinny łatwo wypaść. Odrzuć każdy biały rdzeń, który spada wraz z nasionami. Nasiona granatu można przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia.

W przypadku, jeśli przygotowana owsianka nie zostanie skonsumowana przez Ciebie od razu w całości, możesz ją przechować pod przykryciem w lodówce do 3 dni. Pamiętaj tylko, aby przed kolejnym podaniem owsianki dodać do niej trochę jogurtu lub mleka w celu przywrócenia owsiance właściwej konsystencji.

Podana w przepisie ilość kalorii jest ilością orientacyjną. Została wyliczona na podstawie użytych przez Nas składników. Ilość ta może się różnić w zależności od wykorzystywanych produktów.

Słowa kluczowe: gotowana owsianka, jesień/zima, mniej jak 60 minut, nasiona chia, owsianka, płatki jaglane, płatki jęczmienne, płatki owsiane, przepis na owsiankę, śniadanie, superfoods

Spodobał Ci się Nasz przepis?

Oznacz @smakiowsianki na Instagramie lub zostaw hasztag #smakiowsianki abyśmy mogli wspólnie tworzyć "Owsiankową" społeczność.

Przypnij go i udostępnij swoim obserwatorom.

pinit

2 komentarze

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz również polubić…